Ghidul cumparatorului

  Cumpărarea unui apartament presupune pentru majoritatea oamenilor, cea mai importantă achiziție făcută de-a lungul vieții. Aflați pentru prima dată în fața unei astfel de provocări, viitorii cumpărători pot evita să facă greșeli dacă pornesc la drum pregătiți.
Investiția în imobiliare este încă o investitie bună în Romania, în condițiile în care este făcută inteligent, luând în calcul mai multe aspecte, cum ar fi: orașul și zona în care se află locuința, dotările sale, ce grad de risc are în cazul dezastrelor naturale, calitatea imobilului în care se află și care este potențialul pentru închiriere.
Pentru cine doreste sa fie proprietar, 2016 este un an bun pentru achiziții. Incă există posibilitatea luarii unui credit pentru Prima Casa sau a unui credit ipotecar, dobânzile sunt destul de mici, iar rata lunară poate fi ajustată în funcție de posibilitațile financiare ale fiecăruia. In plus, apartamente de vanzare se găsesc mereu, piața este in continuă mișcare, iar ofertele sunt încă accesibile în unele zone, în special în ceea ce privește blocurile mai vechi, construite în timpul regimului comunist.

1. Asigurați-vă că aveți bani de avans
Atunci cand începeti să căutati o noua casă sau un nou apartament, asigurati-vă că aveți niște economii pentru a putea plăti un avans, în cazul în care găsiți o locuință de excepție și un vânzător grăbit, care are nevoie de bani urgent. Aceste cazuri sunt rare, dar este bine sa fiți pregătiți pentru ele. In plus, în cazul în care nu puteți vinde casa în care locuiți atât de repede precum ați planuit, aveți cel puțin un punct de pornire, o șansă să rezervați locuința pe care ați găsit-o, cu un avans.


2. Gandiți pe termen lung
Gândiți-vă cât de "plăcută" este mutarea dintr-un apartament într-altul, în special atunci când aveți copii și au și ei atâtea lucruri de mutat. In plus, pentru ei este si mai dificilă adaptarea la un mediu nou. Dacă nu aveți copii, dar in viitor vă doriți, atunci este bine să căutați o locuință care se poate adapta la potențialele schimbări din viața voastră, schimbări pe care încă nu le puteți planifica cu exactitate.


3. Locație, locație, locație

De ce este atât de importantă locația? In primul rând pentru că veți locui în acel cartier mulți ani de acum înainte si este important să vă simțiți în largul vostru. In al doilea rând, cartierul trebuie să aibă potențial de vânzare, în cazul în care doriți să vă mutați în alt oras/cartier în viitor, deci gandiți-vă ca este o investiție. De asemenea, pentru cei care au deja copii, este important să aibă o gradiniță/scoală cât mai aproape, o conexiune la mijloacele de transport și eventual un loc de joacă pentru copii, unde nu rătăcesc câinii vagabonzi.
Proximitatea față de locul de muncă ar trebui și ea luată în calcul, în special acum, când drumurile devin tot mai aglomerate si traficul devine o problema stringentă. Acea ora pe care ar trebui să o petreceți pe drum de acasă la locul de muncă si înapoi, o veți putea adăuga la somnul de dimineață sau o veți putea transforma în ora de sport, pentru care cu greu găsim timp în general.


4. Intindeți-vă cât vă ajunge plapuma
În lumea dominată de credite în care trăim, este foarte usor sa te lasi dus de val si să cheltui banii pe care de fapt nu ii ai. Tentațiile sunt mari, în special atunci când faci o investiție de asemenea anvergura. Însă este bine de știut că uneori rata pe care azi ți-o permiți, mâine poate deveni imposibil de onorat. Pentru unii dintre noi, locul de munca nu reprezintă o garanție si nu putem ști cum evoluează piața în următorii ani. De aceea, este recomandat să te bazezi pe surse financiare sigure atunci când iți calculezi rata de credit. În cazul în care cumperi un apartament cu banii jos, poți să mai completezi cu un credit de valoare mica dacă te-ai îndragostit iremediabil de o locuință.


5. Mai mare nu înseamnă neaparat mai bun
Fiecare dintre noi adoră spațiul generos. Este firesc să preferăm o casă mai mare, cu spații aerisite și luminoase, însă să nu uităm la ce folosim aceste spații și ce costuri implică acestea. Spre exemplu, pentru unii dintre noi este important să avem camere separate pentru fiecare dintre copii sau să avem camera de zi si camera de birouri separat. Doamnele isi doresc si ele dressing, iar copiii loc de joaca ofertant. Intrebarea este insa cât costă întreținerea tuturor acestor camere? Care este costul de întretinere în lunile de iarnă, de cât timp este nevoie pentru a face curățenie în toată casa etc. Dacă am reusit să răspundem la toate intrebările și întelegem ce implică o investitie de acest fel, atunci putem să alegem o casă mai mare. Dacă suntem printre cei care-și doresc să folosească spațiul cât mai eficient, atunci putem opta pentru o casă mai mica si ulterior să căutam soluții de eficientizare a spatiului, care sunt acum la indemana oricui.


6. Luați în considerare imobile vechi si noi
Tentația este să alegem imobile cât mai noi, cu sisteme de intreținere impecabile, curti deja puse la punct si finisaje de ultimă generatie. Însă uneori imobilele mai vechi pot avea finisaje de calitate mai inaltă, chiar dacă necesită reparații pe alocuri. In cazul în care alegeți să mergeți pe varianta unei case mai vechi, trebuie să luați în considerare mai mulți factori, cum ar fi:
 Cea mai bună locuință este cea pe grinzi de beton cu pereti din BCA sau cărămizi. Rezistența acestor blocuri este centrată pe grinzi. Dacă un locatar renunță la anumiți pereți și se produce un cutremur ulterior, riscul este mai mic decât în cazul unui bloc din plăci.

 Lipsa unor pereți ar trebui să dea gândit unui potențial cumpărător, deoarece legea interzice asemenea modificări, fără un aviz de la autoritați. În plus, mulți pereți sunt darâmați ținaându-se cont doar de aspect și nu de siguranța construcției. De aceea, dacă sunt pereți lipsă, trebuie făcute înscrisuri în fișa cadastrală.

 Izolația - este facută bine sau trebuie refăcută? O izolație proastă vă poate costa scump pe termen lung, vizibil la costurile de intreținere;
 Sistemul electric - angajați un electrician care să verifice sistemul electric si sa vă pună în gardă dacă identifică probleme majore;
 Podeaua - verificați dacă scartaie sau dacă are defecte, o renovare majoră a podelei poate costa atat timp, cât și bani;
 Instalatia de gaz - una dintre cele mai serioase probleme, pentru ca o instalație de gaz cu probleme vă poate pune în pericol viața. Asigurati-vă că verificați totul împreună cu un specialist;
 Igrasia - poate cauza probleme de sănătate grave, asa că asigurați-vă că nu veți fi supusi la controale medicale obositoare din cauza unui detaliu de acest fel.


7. Identificarea zonelor cu potențial

În cazul în care doriți să faceți o investiție imobiliara pe termen lung și nu vă permiteți să cumparați un imobil într-o zonă foarte bună, puteți încerca să identificați zonele din oraș care au potențial de dezvoltare mare în următorii 10-20 de ani. Spre exemplu, o casă într-o zonă periferică poate deveni, peste ani, foarte valoroasă, pentru că orasul se extinde și în afara zonelor periferice, iar zone ce acum 10 ani erau considerate ca fiind prea departe de centrele de interes ale orasului, azi sunt privite drept zone foarte bune, aflandu-se la distanțe relativ mici de centrele oraselor.


8. Lucrați cu persoane fizice, dar si cu agenții

Majoritatea celor care caută case sau apartamente de vânzare au tendința să contacteze doar persoanele fizice care iși pun imobilele de vânzare, pentru a evita comisionul agențiilor. Insa agenții imobiliari cunosc foarte bine piața, au o privire de ansamblu asupra ofertelor existente în oras si pot să vă gasească oferte la care nu ați avea acces în alt mod,. Uneori poate fi mai profitabil să platiți un comision pentru a obține un preț mai bun la casă sau pentru a găsi un imobil care nu este listat în ziarele și pe site-urile de profil având în vedere că foarte multi proprietari aleg să foloseacă serviciile unei agenții imobiliare .


9. Inscrieti-va la alertele de pret ale site-urilor de profil, precum www.KALIOP.ro
Atunci când căutati apartamente, garsoniere sau case pe site-urile de imobiliare, este bine sa fiți la curent cu noutățile. De aceea, inscrierea la alertele de preț ale imobilelor care vă atrag, va ofera prioritate în fața altor vizitatori si vă dă ocazia să vedeți în cel mai scurt timp apartamentele listate la vânzare care iși modifică prețul.


10. Fiți atenți la cursul valutar
Dacă faceți achiziția în altă monedă decât cea romanească, de exemplu în euro, nu uitați să verificați cursul euro pe site-uri precum www.cuvaluta.ro si să urmariți cum variază moneda respectivă de la o zi la alta. Pentru ca sumele pe care le platim atunci când cumpărăm locuinte sunt de regulă foarte mari, puteți face economii serioase dacă alegeti ziua potrivită sau perioada în care cursul este mai mic.

Acte necesare pentru încheierea contractului de vânzare-cumpărare

-Acte de identitate părţi ;
-Acte de proprietate(în original ) asupra imobilului ce face obiectul tranzacţiei (după caz: contract vânzare-cumpărare, contract de donaţie, proces-verbal de predare-primire, act vânzare-cumpărare autentificat, sentinţă/decizie civilă definitivă şi irevocabilă, titlu de proprietate, certificat de moştenitor etc.) ;
-Certificat fiscal pe numele proprietarului, eliberat de Administraţia Financiară competentă, din care să rezulte că proprietarul este la zi cu plăţile către Stat. Administraţia Financiară competentă este cea la care se plăteşte impozitul anual pentru imobilul respectiv. Certificatul fiscal este valabil numai până la sfârşitul lunii în curs ;

-Documentaţia cadastrală a bunului imobil (fişa bunului imobil şi planul de amplasament, respectiv planul releveu), întocmită de un expert cadastral autorizat;
-Extrasul de carte funciară autentic care se obţine prin intermediul biroului notarial şi este valabil 10 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii;
-În cazul apartamentelor, adeverinţa eliberată de asociaţia de proprietari sau locatari care sa arate că proprietarul este la zi cu datoriile faţă de aceasta (întreţinere, cheltuieli, reparaţii, cheltuieli comune etc.);
-Certificat energetic;
-Certificat de casatorie/Sentință de divorț (în original);
-adeverință electrică;
-în cazul terenurilor, certificat de urbanism;

În plus, pentru persoane juridice:

-certificat de atestare fiscală a persoanei juridice valabil, eliberat de ANAF;
-certificatul de înregistrare la Registrul Comerţului sau actul în baza caruia îsi desfăşoară activitatea persoana juridică;
-certificat constatator valabil, eliberat de Registrul Comertului (pentru societăţi comerciale). În lipsa certificatului constator, biroul notarial poate elibera, contracost, un extras prin serviciul RECOM Online;
-împuternicire (delegaţie, hotărâre A.G.A) pentru reprezentantul persoanei juridice la încheierea actului (dacă este cazul);
-hotărâre A.G.A din care să rezulte acordul asociaților cu privire la vânzarea bunului aflat în proprietatea societății.